Letterlijk “Warme Kust” en dat klopt vanwege de ligging ook wel zo’n beetje.

 

De Costa Cálida is een van de Spaanse Costa’s gelegen in de regio Murcia. Deze costa ligt in het zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee en gaat in het noorden over in de Costa Blanca  en in het zuiden in de Costa de Almería (Andalusië). De belangrijkste plaats aan deze kustlijn is de havenstad Cartagena.

De regionale hoofdstad is Murcia maar die ligt in het binnenland van de deelstaat.

   


Kust

De deelstaat Murcia kent een kustlijn van ongeveer 250 kilometer lang bestaande uit inhammen en smalle stranden met rotsen. Hier ligt La Manga: een smalle landstrook, doorsneden door enkele kanalen en openingen, die de Mar Menor lagune afsluit van de Middellandse Zee. Deze landstrook is voor een groot deel helemaal volgebouwd.

De noordelijkste kustplaatsen van de Costa Cálida zijn San Pedro de Pinatar en San Javier. De zuidelijkste kustplaats is het meer bekendere (vanwege o.a. het carnaval) Águilas.


Stranden

Het grootste deel van de Costa Cálida is zeer ruig en daardoor nog niet zo overspoeld door het toerisme. Het meest dichtbebouwde gebied bevindt zich rond de Mar Menor en rond de wat grotere stad Cartagena.

De kuststreek biedt aan de ene kant onbeschermde stranden met wilde zee en aan de andere kant smalle inhammen met palmbomen en rustig water. Er zijn zandduinen, stranden, zoutwaterlagunes en wadden. De Murcia kuststreek heeft vele facetten voor de natuurliefhebber. Veel gebieden vallen onder natuurbeschermingsregeling waardoor er op veel plaatsen niet gebouwd is en ook niet mag worden.

Hou je van natuur, een afgelegen strand van goudgeel zand omgeven door heuvels bedekt met flora en fauna? Dan is Calblanque National Park iets voor jou. Het is een ongerepte strook Middellandse zeekust. Het bestaat uit zandstranden, duinen, kleine baaien, kliffen en heuvels. Aan de rand van het park liggen resten van oude zilver, koper en tin mijnen. Dit natuurgebied van bijna 2.000 hectare groot is sinds 1987 een beschermd gebied.

Calblanque biedt vele wandel- en fietspaden. De populaire wandelroute van Calblanque National Park naar Cala Reona is ongeveer 15 km. De wandeling wordt beschouwd als medium qua moeilijkheid. Aan de oostzijde van de parkeerplaats bij Calblanque, vindt u een nauwelijks zichtbaar pad dat u zal leiden  in en rond de heuvels.

Gemeenten

Aan de kust ligt tevens de district Cartagena, waaronder de volgende grotere plaatsen vallen: Cartagena, La Unión, Los Alcázares, San Pedro del Pinatar, San Javier, Torre Pacheco, Fuente Álamo en Mazarrón. Zuidelijker gelegen ligt de district Lorca met de plaatsen: Águilas en Puerto Lumbreras.

Meer artikels